Jur pe Apollo medicul, pe Esculap, pe Higea și Pancea și pe toți zeii și zeițele, pe care îi iau ca martori, că voi îndeplini acest jurământ și poruncile lui, pe cât mă ajută forțele și rațiunea:

Să respect pe cel care m-a învățat această artă la fel ca pe proprii mei părinți, să împart cu el cele ce-mi aparțin și să am grijă de el la nevoie; să-i consider pe descendenții lui ca frați și să-i învăț această artă, dacă ei o doresc, fără obligații și fără a fi plătit.

Să transmit mai departe învățăturile acestei arte fiilor mei, fiilor maestrului meu și numai acelor discipoli care au jurat după obiceiul medicilor, și nimănui altuia.

Atât cât mă ajută forțele și rațiunea, prescripțiunile mele să fie făcute numai spre folosul și buna stare a bolnavilor, să-i feresc de orice daună sau violență.

Nu voi prescrie niciodată o substanță cu efecte mortale, chiar dacă mi se cere, și nici nu voi da vreun sfat în această privință. Tot așa nu voi da unei femei un remediu abortiv.

Sacră și curată îmi voi păstra arta și îmi voi conduce viața.

Nu voi opera piatra din bășică, ci voi lăsa această operație celor care fac această meserie.

În orice casă voi intra, o voi face numai spre folosul și bunăstarea bolnavilor, mă voi ține departe de orice acțiune dăunătoare și de contacte intime cu femei sau bărbați, cu oameni liberi sau sclavi.

Orice voi vedea sau voi auzi în timpul unui tratament voi păstra în secret, pentru că aici tăcerea este o datorie.

Dacă voi respecta acest jurământ și nu îl voi călca, viața și arta mea să se bucure de renume și respect din partea tuturor oamenilor; dacă îl voi trăda devenind sperjur, atunci contrariul.

luni, 14 mai 2012

SISTEMUL RESPIRATOR




                                                Sistemul Respirator




     Sietmul respirator: 
  • Cai respiratorii: (cavitatea nazala, faringe,laringe,trahee,     bronhii)
  • Plamanii
              Plamanii sunt principalele organe ale respiratiei fiind situati in cavitatea toracala si au o capacitate de 5ooo de mL aer, cu variatii individuale. Inevliti fiecare de o membrana seroasa numita pleura ce prezinta doua foite(una externa-parietala ce captuseste toracele si una viscerala). Intre cele doua foite exista lichid pleural.


               Arborele bronsic: Traheea este un organ tubular de 10-12 cm care se ramifica in cele doua bronhii, acestea patrunzand in plaman prin hil dupa care se ramifica intrapulmonar, formand arborele bronsic. Bronhiile se divid in bronhiole apoi in bronhiole respiratorii de la care pleaca ductele alveolare terminate prin saculeti alveolari ai caror pereti sunt compartimentati in alevole.  Bronhiolele respiratorii impreuna cu formatiunile derivate din ele(ducte alevolare, saculeti alveolari, alveole pulmonare) formeaza acinii pulmonari.
 Acinul este unitatea morfo-functionala a plamanului.
In jurul alveolelor pulmonare se gaseste o bogata retea de capilare ce formeaza membrana alveolo-capilara(membrana respiratorie) impreuna cu peretii alveolelor. La nivelulei au loc schimburile de gaze dintre alveole si sange.

              Respiratia reprezinta schimbul de oxigen si dioxid de carbon dintre organism si mediu.
              D.P.D.V respiratia prezinta:
         1.Ventilatia pulmonara- deplasarea aerului in ambele sensuri intre alveole si atmosfera.
         2.Difuziunea intre alevolele pulmonare si sange a O2 si CO2
         3.Transportul prin sange si lichidele organismului catre si de la celule al O2  si CO2    
           4.Reglarea ventilatiei   

Ventilatia pulmonara
     Dimensiunile plamanilor pot varia prin distensie si retractie in doua moduri: 

1.prin miscarile de ridicare si de coborare ale diafragmului care alungesc si scurteaza cavitatea toracica.
2.prin ridicarea si coborarea coastelor care determina cresterea si descresterea diametrului antero-posterior al cavitatii toracale. 

Muschii implicati in *Ridicarea grilajului costal: muschi inspiratori(m. gatului)  
                                  *Coborarea grilajului costal: muschi expiratori(m.drepti abdominali)   
 Presiunea pleurala: presiunea din spatiul cuprins intre plaura viscerala si cea parietala. presiune negativa(mai mica decat cea atmosferica). Presiunea pleurala variaza cu fazele respiratiei.

 Presiunea alveolara: presiunea din interiorul alveolelor pulmonare. In repaus-cand glota este deschisa este egala cu presiunea atmosferica 0 cm H2O .
     *pt patrunderea aerului- presiunea scade sub cea atm-1cm
     *pt expiratie- presiunea creste la +1 cm H2




...............................................................................................................
 Volume si capacitati pulmonare

1.Volumul curent :(5oo mL) volumul de aer inspirat si expirat in timpul unei respiratii normale.


2.Volumul inspirator de rezerva: (1 5oo mL) volum suplimentar care poate fi inspirat peste volumul curent


3.Volumul expirator de rezerva: (1 5oo mL) cantitatea suplimentara de aer care poate fi expirata in urma unei expiratii fortate, dupa exprimarea unui volum curent


4.Volumul rezidual: (1 5oo mL)vol de aer care ramane in plamani si dupa o expiratie fortata 

Capacitati:
1.Capacitatea inspiratorie: (2ooo mL)


2.Capacitatea reziduala: (3ooo mL)


3.Capacitatea vitala: (3 5oo mL)


4.Capacitatea pulmonara totala: (5ooo mL)
 
 






















 

CELULA

                    Unitatea de baza morfofunctionala si genetica a organizarii materiei vii. Celula poate exista singura sau in grup, constituind tesuturi. 
                     Forma: initial globuloasa, dupa care se diferentiaza in functie de rolul celulei devenind stelata, fusiforma, cubica, cilindrica. (Exceptii: celulele sangvine, ovulul, celula adipoasa, celula cartilaginoasa- ele isi mentin forma globuloasa)c
                     Dimensiunea: media este de 20-30μ insa dimensiunile variaza in functie de specializarea celulelor, de varsta, de conditiile mediului extern, de starea fiziologica a organismului, astfel ca hematia- 7,5μ ; ovulul-150-200μ ; fibra musculara striata- 5-15cm
               

STRUCTURA CELULEI: 1.Membrana
                                            2.Citoplasma
                                            3.Nucleu 




       MEMBRANA CELULARA (PLASMALEMA): Inconjoara citoplasma conferind forma celulei si separa mediul extracelular de structurile interne ale celulei. Este alcatuita in principal din fosfolipide si proteine, primele fiind dispuse astfel incat portiunea lor hidroila formeaza un bistrat in interiorul caruia se gaseste portiunea lor hidrofoba. Miezul hidrofob restrictioneaza moleculele hidrosolubile si ionii.
       Mecanismele de transport transmembranar(difuziune facilitata, transport activ) precum si specializarile membranei sunt sunt realizate de componenta proteica. Proteinele se pot afla pe fata externa sau interna a membranei precum si transmembranar, formand modelul mozaic fluid deoarece acestea nu sunt dispuse uniform in cadrul structurii lipidice. Pe langa proteine si fosfolipide, plasmalema prezinta pe fata ei externa si glucide(puternic incarcate negativ)- gliocolipide, glicoproteine.
       Membrana plasmatica acopera prelungirile citoplasmei, acestea putand fi: temporare si neordonate- pseudopodele(leucocitele)
                 permanente -microvili(epiteliul mucoasei intestinale, epiteliul  tubilor renali); cili(epiteliul mucoasei traheei); desmozomi(corpusculi de legatura ce solidarizeaza celulele epiteliale)








       CITOPLASMA: 
       Prezinta o structura complexa, la nivelul ei desfasurandu-se principalele functii vitale. Sistem coloidal in care mediul de dispersie este apa, iar mediul dispersat este ansamblul de micelii aflate in miscare browniana, citoplasma are o parte nestructurata(hialoplasma) si o parte structurata (citoschelet- organite celulare:comune sau specifice)


ORGANITE CELULARE SPECIFICE: 
                  Miofibrilele: elemente contractile sin sarcoplasma fibrelor musculare
                  Neurofibrilele: retea intinsa in citoplasma neuronului, in axon si dendrite
                  Corpii Nissl (Corpii tigroizi): ergastoplasma celulei nervoase

ORGANITE CELULARE COMUNE:
                   Reticul endoplasmic neted (RE): sistem canalicular, care leaga plasmalema de stratul extern al membranei nucleare cu rol circulator intracitoplasmatic si cel neted cu rol in metabolismul glicogenului.
                   RE Rugos(ergastoplasma): forma diferentiata a RE, prezentand ribozomi pe fata externa a membranei. Rol in sinteza de proteine
                   Ribozomi(corpusculii lui Palade): organite bogate in ribonucleoproteine cu forma ovalara(150-200 A), robozomii pot fi liberi sau asociati cu RE neted formand ergastoplasma. Rol: sediul sintezei prooteice.
                   Aparatul Golgi(dictiozmoi): sistem membranar format din micro- si macrovezicule si din cisterne alungite, situat in apropierea nucleului, in zona cea mai activa a citoplasmei, aparatul Golgi are rol in excretia unor substante celulare.
                   Mitocondrii: forma ovalara, prezentand structura trilaminara(lipoproteica) formata din membrana externa, urmata de interspatiu, si, spre interior membrana interna care se pliaza formand creste sau tubului in interiorul carora se gaseste matricea mitocondriala-sistemele enzimatice ce realizeaza fosforilarea oxidativa)- sinteza ATP Rol: sediul fosforilarii oxidative, cu eliberare de energie.
                   Lizozomi: corpusculi sferici raspanditi in hialoplasma ce contin enzime hidrolitice cu rol important in celulele fagocitare (leucocite, macrofage). Lizozomii realizeaza digerarea unor substante si particule ce patrund in celula, dar si a a fragmentelor de tesuturi sau celule.
                   Centrozomi: situati in apropierea nucleului, se manifesta in timpul diviziunii celulare. Formati din doi centrioli cilindrici, orientati perpendicular unul pe celalalt si inconjurati de o zona vascoasa(centrosfera), centrozomii au rol in diviziunea celulara lipsind din neuroni deoarece acestia nu se divid.

INCLUZIUNI CITOPLASMATICE : caracter temporar fiind reprezentate prin granule de substanta de rezerva, produsi de secretie si pigmenti.





      NUCLEUL: 

parte constitutiva principala, cu rolul de a coordona procesele biologice celulare fundamentale (contine materialul genetic, controleaza metabolismul celular, transmite informatia genetica) Pozitia lui poate fi centrala sau periferica(nucleu excentric)-la celulele adipoase sau mucoase, iar forma este de obicei forma celulei. Numarul nucleilor este variabil, majoritatea celulelor fiind mononucleate.
  • Celule binucleate: hepotocitele
  • Celule anucleate: hematia adulta
  • Celule polinucleate: fibra musculara striata 
       Dimensiunile nucleului pot fi intre 3-20 µ fiind in raport de 1/3-1/4 cu citoplasma.
      Structura nucleului ca si a celulei prezinta o membrana(cariolema), un sistem coloidal(carioplasma) si un nucleu(unul sau mai multi nucleoli) 

Membrana nucleara: este poroasa, dubla, cu structura trilaminata, constituita din doua foite(una externa dispusa spre citoplasma celulara -ea prezinta ribozomi si una interna aderenta la nucleu. Intre cele doua foite exista un spatiu perinuclear.

Carioplasma: solutie coloidala cu asprect omogen. La nivelul ei exista o retea de filamente subtiri, formate din granulatii fine de cromatina, din care, la inceputul diviziunii celulare se formeaza cromozomii, alcatuiti din ADN, ARN cromozomal, proteine histonice si nonhistonice, cantitati mici de lipide si ioni de Ca si Mg. 




PROPRIETATILE CELULEI: 
  • Sinteza proteica
  •  Reproducerea celulara
  • Metabolismul celular
  • Transportul transmembranar
  • Potentialul de membrana 

                 

TRANSPORTUL TRANSMEMBRANAR


         Permeabilitatea selectiva a membranei permite un schimb bidirectional de substante nutritive si produsi ai catabolismului celular, precum si un trasnfer ionic, care determina aparitia curentilor electrici.
Mecanisme ce necesita prezenta unor proteine transportoare(carausi): Transportul activ si Difuziunea facilitata; si prezenta energiei: doar Transportul activ.Mecanisme care nu necesita carausi si nici energie: Difuziunea si Osmoza.

Osmoza: Nu necesita nici energie nici carausi.
Difuziune: Nu necesita nici energie nici carausi
Difuziune facilitata: Carausi
Transport activ: Energie + Carausi

Osmoza: difuziunea apei(solventului). Necesita semipermeabilitatea membranei( permeabilitate mai mare pt solvent decat pt solvit).
CONCENTRATIE MARE(solutie diluata)------> CONCENTRATIE MICA(solutie concentrata)


Difuziunea: Oxigenul, hormonii sexosteroizi, dioxidul de carbon, etanolul, ureea pot difuza prin membrana celulara


Difuziunea facilitata: moleculele se deplaseaza conform gradientului de concentratie nefiind necesara energia.


Transportul activ:  o primar
                                o secundar