Jur pe Apollo medicul, pe Esculap, pe Higea și Pancea și pe toți zeii și zeițele, pe care îi iau ca martori, că voi îndeplini acest jurământ și poruncile lui, pe cât mă ajută forțele și rațiunea:

Să respect pe cel care m-a învățat această artă la fel ca pe proprii mei părinți, să împart cu el cele ce-mi aparțin și să am grijă de el la nevoie; să-i consider pe descendenții lui ca frați și să-i învăț această artă, dacă ei o doresc, fără obligații și fără a fi plătit.

Să transmit mai departe învățăturile acestei arte fiilor mei, fiilor maestrului meu și numai acelor discipoli care au jurat după obiceiul medicilor, și nimănui altuia.

Atât cât mă ajută forțele și rațiunea, prescripțiunile mele să fie făcute numai spre folosul și buna stare a bolnavilor, să-i feresc de orice daună sau violență.

Nu voi prescrie niciodată o substanță cu efecte mortale, chiar dacă mi se cere, și nici nu voi da vreun sfat în această privință. Tot așa nu voi da unei femei un remediu abortiv.

Sacră și curată îmi voi păstra arta și îmi voi conduce viața.

Nu voi opera piatra din bășică, ci voi lăsa această operație celor care fac această meserie.

În orice casă voi intra, o voi face numai spre folosul și bunăstarea bolnavilor, mă voi ține departe de orice acțiune dăunătoare și de contacte intime cu femei sau bărbați, cu oameni liberi sau sclavi.

Orice voi vedea sau voi auzi în timpul unui tratament voi păstra în secret, pentru că aici tăcerea este o datorie.

Dacă voi respecta acest jurământ și nu îl voi călca, viața și arta mea să se bucure de renume și respect din partea tuturor oamenilor; dacă îl voi trăda devenind sperjur, atunci contrariul.

luni, 14 mai 2012

CELULA

                    Unitatea de baza morfofunctionala si genetica a organizarii materiei vii. Celula poate exista singura sau in grup, constituind tesuturi. 
                     Forma: initial globuloasa, dupa care se diferentiaza in functie de rolul celulei devenind stelata, fusiforma, cubica, cilindrica. (Exceptii: celulele sangvine, ovulul, celula adipoasa, celula cartilaginoasa- ele isi mentin forma globuloasa)c
                     Dimensiunea: media este de 20-30μ insa dimensiunile variaza in functie de specializarea celulelor, de varsta, de conditiile mediului extern, de starea fiziologica a organismului, astfel ca hematia- 7,5μ ; ovulul-150-200μ ; fibra musculara striata- 5-15cm
               

STRUCTURA CELULEI: 1.Membrana
                                            2.Citoplasma
                                            3.Nucleu 




       MEMBRANA CELULARA (PLASMALEMA): Inconjoara citoplasma conferind forma celulei si separa mediul extracelular de structurile interne ale celulei. Este alcatuita in principal din fosfolipide si proteine, primele fiind dispuse astfel incat portiunea lor hidroila formeaza un bistrat in interiorul caruia se gaseste portiunea lor hidrofoba. Miezul hidrofob restrictioneaza moleculele hidrosolubile si ionii.
       Mecanismele de transport transmembranar(difuziune facilitata, transport activ) precum si specializarile membranei sunt sunt realizate de componenta proteica. Proteinele se pot afla pe fata externa sau interna a membranei precum si transmembranar, formand modelul mozaic fluid deoarece acestea nu sunt dispuse uniform in cadrul structurii lipidice. Pe langa proteine si fosfolipide, plasmalema prezinta pe fata ei externa si glucide(puternic incarcate negativ)- gliocolipide, glicoproteine.
       Membrana plasmatica acopera prelungirile citoplasmei, acestea putand fi: temporare si neordonate- pseudopodele(leucocitele)
                 permanente -microvili(epiteliul mucoasei intestinale, epiteliul  tubilor renali); cili(epiteliul mucoasei traheei); desmozomi(corpusculi de legatura ce solidarizeaza celulele epiteliale)








       CITOPLASMA: 
       Prezinta o structura complexa, la nivelul ei desfasurandu-se principalele functii vitale. Sistem coloidal in care mediul de dispersie este apa, iar mediul dispersat este ansamblul de micelii aflate in miscare browniana, citoplasma are o parte nestructurata(hialoplasma) si o parte structurata (citoschelet- organite celulare:comune sau specifice)


ORGANITE CELULARE SPECIFICE: 
                  Miofibrilele: elemente contractile sin sarcoplasma fibrelor musculare
                  Neurofibrilele: retea intinsa in citoplasma neuronului, in axon si dendrite
                  Corpii Nissl (Corpii tigroizi): ergastoplasma celulei nervoase

ORGANITE CELULARE COMUNE:
                   Reticul endoplasmic neted (RE): sistem canalicular, care leaga plasmalema de stratul extern al membranei nucleare cu rol circulator intracitoplasmatic si cel neted cu rol in metabolismul glicogenului.
                   RE Rugos(ergastoplasma): forma diferentiata a RE, prezentand ribozomi pe fata externa a membranei. Rol in sinteza de proteine
                   Ribozomi(corpusculii lui Palade): organite bogate in ribonucleoproteine cu forma ovalara(150-200 A), robozomii pot fi liberi sau asociati cu RE neted formand ergastoplasma. Rol: sediul sintezei prooteice.
                   Aparatul Golgi(dictiozmoi): sistem membranar format din micro- si macrovezicule si din cisterne alungite, situat in apropierea nucleului, in zona cea mai activa a citoplasmei, aparatul Golgi are rol in excretia unor substante celulare.
                   Mitocondrii: forma ovalara, prezentand structura trilaminara(lipoproteica) formata din membrana externa, urmata de interspatiu, si, spre interior membrana interna care se pliaza formand creste sau tubului in interiorul carora se gaseste matricea mitocondriala-sistemele enzimatice ce realizeaza fosforilarea oxidativa)- sinteza ATP Rol: sediul fosforilarii oxidative, cu eliberare de energie.
                   Lizozomi: corpusculi sferici raspanditi in hialoplasma ce contin enzime hidrolitice cu rol important in celulele fagocitare (leucocite, macrofage). Lizozomii realizeaza digerarea unor substante si particule ce patrund in celula, dar si a a fragmentelor de tesuturi sau celule.
                   Centrozomi: situati in apropierea nucleului, se manifesta in timpul diviziunii celulare. Formati din doi centrioli cilindrici, orientati perpendicular unul pe celalalt si inconjurati de o zona vascoasa(centrosfera), centrozomii au rol in diviziunea celulara lipsind din neuroni deoarece acestia nu se divid.

INCLUZIUNI CITOPLASMATICE : caracter temporar fiind reprezentate prin granule de substanta de rezerva, produsi de secretie si pigmenti.





      NUCLEUL: 

parte constitutiva principala, cu rolul de a coordona procesele biologice celulare fundamentale (contine materialul genetic, controleaza metabolismul celular, transmite informatia genetica) Pozitia lui poate fi centrala sau periferica(nucleu excentric)-la celulele adipoase sau mucoase, iar forma este de obicei forma celulei. Numarul nucleilor este variabil, majoritatea celulelor fiind mononucleate.
  • Celule binucleate: hepotocitele
  • Celule anucleate: hematia adulta
  • Celule polinucleate: fibra musculara striata 
       Dimensiunile nucleului pot fi intre 3-20 µ fiind in raport de 1/3-1/4 cu citoplasma.
      Structura nucleului ca si a celulei prezinta o membrana(cariolema), un sistem coloidal(carioplasma) si un nucleu(unul sau mai multi nucleoli) 

Membrana nucleara: este poroasa, dubla, cu structura trilaminata, constituita din doua foite(una externa dispusa spre citoplasma celulara -ea prezinta ribozomi si una interna aderenta la nucleu. Intre cele doua foite exista un spatiu perinuclear.

Carioplasma: solutie coloidala cu asprect omogen. La nivelul ei exista o retea de filamente subtiri, formate din granulatii fine de cromatina, din care, la inceputul diviziunii celulare se formeaza cromozomii, alcatuiti din ADN, ARN cromozomal, proteine histonice si nonhistonice, cantitati mici de lipide si ioni de Ca si Mg. 




PROPRIETATILE CELULEI: 
  • Sinteza proteica
  •  Reproducerea celulara
  • Metabolismul celular
  • Transportul transmembranar
  • Potentialul de membrana 

                 

TRANSPORTUL TRANSMEMBRANAR


         Permeabilitatea selectiva a membranei permite un schimb bidirectional de substante nutritive si produsi ai catabolismului celular, precum si un trasnfer ionic, care determina aparitia curentilor electrici.
Mecanisme ce necesita prezenta unor proteine transportoare(carausi): Transportul activ si Difuziunea facilitata; si prezenta energiei: doar Transportul activ.Mecanisme care nu necesita carausi si nici energie: Difuziunea si Osmoza.

Osmoza: Nu necesita nici energie nici carausi.
Difuziune: Nu necesita nici energie nici carausi
Difuziune facilitata: Carausi
Transport activ: Energie + Carausi

Osmoza: difuziunea apei(solventului). Necesita semipermeabilitatea membranei( permeabilitate mai mare pt solvent decat pt solvit).
CONCENTRATIE MARE(solutie diluata)------> CONCENTRATIE MICA(solutie concentrata)


Difuziunea: Oxigenul, hormonii sexosteroizi, dioxidul de carbon, etanolul, ureea pot difuza prin membrana celulara


Difuziunea facilitata: moleculele se deplaseaza conform gradientului de concentratie nefiind necesara energia.


Transportul activ:  o primar
                                o secundar



                   



     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu